Op bezoek bij: Ton van Zeijl, fotograaf


Vandaag zijn we met de vierdejaars afgereisd naar Zoetermeer waar Ton van Zeijl zijn fotostudio heeft. Na de koffie en thee keken we naar twee series gemaakt voor een kalender. In beide kalenders zijn de werknemers van de opdrachtgever geportretteerd, soms in de studio, dan weer op locatie.

Voor de eerste kalender zijn de mensen geïnterviewd om een beeld te vormen van het karakter, de dromen, de wensen en het beroep. Op basis daarvan zijn de foto's tot stand gekomen.

Voor de tweede kalender zijn schilderijen het uitgangspunt geweest en de sfeer daarin is verbeeld. Ton werkte met verschillende lampen, rookmachine, beeld -en videoprojectie tijdens het fotograferen. Om de beelden te realiseren werkte een stylist, bodypainter en een visagist mee.

Het beroep fotograaf heeft dan wel een romantische uitstraling maar de foto maken is hard werken. Je moet met respect omgaan met de modellen en deze op hun gemak stellen. Je moet rekening houden met het uiteindelijke formaat en de sfeer. Het maken van een foto vraagt een hoop organisatie en communicatie vooraf. De kosten moeten bovendien in de gaten gehouden worden.


Hier laat Ton ons iets zien over portretverlichting. Hij "verlengt"het licht. In plaats van het plaatsen van een reflectiescherm aan de overzijde van de lamp blijft hij aan de lenszijde. (anders zou er gewoon een tweede lichtbron gecreëerd worden). Op deze manier wordt de schaduw toch opgelicht waardoor er detail te zien is.

Want, de fotograaf, zo stelt hij, creëert schaduw. (Dat is dus een andere blik op "schrijven met licht").

Foto's zien die voor de kalender gemaakt zijn en anderen?
de website van Ton is: http://www.photodesign.nl/1024x768/index.php?menuid=7