Lezing Margi Geerlinks

Margi Geerlinks fotograaf, bekend geworden met haar gemanipuleerde foto's, hield een gepassioneerd verhaal over haar leven en werk als fotograaf. Het thema van haar vrije werk is de maakbaarheid van het leven. Een verhaal vol met anekdotes. Ze vertelde uitgebreid over de concepten bij de foto's en de reacties die ze kreeg op haar werk. Ook de secuur die door andere (kijkers en de wet) worden opgelegd aan de fotograaf kwamen aan de orde. De VPRO gids in de week van de uitzending van de documentaire "beperkt houdbaar" kwam als voorbeeld voorbij. http://www.beperkthoudbaar.info/docu/ Ze vertelde over het belang van het opstellen van contracten voor modellen (zie ook artikel auteursrecht: http://glr-fotografie.blogspot.com/2008/10/auteursrecht.html) en de werkwijze van galerie's die 50% provisie rekenen.


Ze liet tevens foto's gemaakt in opdracht zien, waaronder het RO theater. We moeten tijdens het fotograferen rekening houden met "vlees" om de foto zodat de vormgever plaats heeft voor tekst. Communiceren is van groot belang net zo als het hebben van enige kennis van grafisch vormgeven.

In haar foto's wordt behoorlijk gemanipuleerd en geënsceneerd maar al tijdens het fotograferen wordt daar rekening mee gehouden, waardoor sommige foto's slechts 5 minuten Photoshop betekenen.
Des te minder Photoshop gebruikt hoeft te worden des te realistischer wordt het beeld.
Er worden daarom gaten in een tafel gezaagd , een boek wordt "openstaand" gemaakt. De voorbereiding kost dus erg veel tijd en moet zorgvuldig gebeuren.
Soms echter houdt alles op, als je, hoogzwanger, in de winter een zomerse foto moet maken bijvoorbeeld; dan is Photoshop een uitkomst. http://rotheater.nl/Voorstellingen/p/55

Tot slot werd nog gekeken naar het werk van onze leerlingen.
De boodschap: blijf fotograferen, ga ervoor, en kijk ook heel veel naar wat andere fotografen maken en gemaakt hebben.
Tot slot kregen we van haar en boek met haar werk.

Het geheel is vastgelegd door glrtv
Binnenkort is een podcast hiervan te zien (link volgt dan hier)

Haar website: http://www.margigeerlinks.com/