Lezing Rince de Jong, V2F

Foto: Rince de Jong, uit: Lang Leven
Filmfragment: Rince de Jong

Documentair fotografe Rince de Jong heeft vandaag, 3 juni, een lezing gegeven over haar werk voor onze tweedejaars. Dit sluit naadloos aan bij de documentaire opdracht die de leerlingen momenteel hebben.

Ze heeft enthousiast verteld over haar eerste project in een verpleegtehuis waar ze eerst is gaan werken en kijken en pas na jaren ook een camera ter hand heeft genomen om haar beeld, perceptie, mening over de mensen te verbeelden. Dit resulteerde uiteindelijk in het fotoboek "Lang Leven". (Nominatie voor de NPS cultuurprijs 2000).

Voor het tweede project is ze gaan werken in een kinderdagverblijf. Terwijl de oude mensen kwetsbaar en lief vastgelegd werden viel haar hier op dat de kinderen lang niet altijd lief waren ten opzichte van elkaar. Dat terwijl kinderen wel het imago van lief en schattig hebben. Om dit te verbeelden heeft Rince zwartwit 8 mm film gebruikt. De filmpjes lokte nogal veel, vaak geschokte, reacties op van onze leerlingen.

Haar huidige project met honden kwam ook nog even aan bod.

Rince ging uitgebreid in op het concept, het regelwerk, aanleveren van bestanden, afspraken maken, gedachtes en keuzes voor medium.

Al met al een leerzame en inspirerende ochtend.
http://www.omroep.nl/nps/tv/cultuurprijs/rincedejong.html