Lezing Dana Lixenberg

AANKONDIGING (reserveren verplicht)

Hierbij nodigen Paradox en LP II u van harte uit voor een lezing van fotografe Dana Lixenberg in LP II, Rotterdam op donderdag 18 december aanstaande. Wij organiseren deze lezing in het kader van de tentoonstelling The Last Days of Shishmaref die momenteel in LP II, Rotterdam te zien is. Dana Lixenberg zal ingaan op haar werk, werkwijze en haar ervaringen in Shishmaref.

De fotografe verbleef in de winter en de zomer van 2007 enkele weken in het dorpje Shishmaref, gelegen op een eiland in de Beringstraat. Door de effecten van global warming wordt dit eiland langzaam maar zeker verzwolgen door de zee; de gemeenschap van 615 Eskimo’s zal dan ook voor 2020 het eiland moeten verlaten. Lixenberg richtte zich op de relatie van de bewoners met het ruige, sobere en tegelijkertijd betoverend mooie landschap. De nadrukkelijke, wat formele manier van werken met een 4 x 5-inch camera maakt samenwerking tussen de fotograaf en de geportretteerde noodzakelijk. Het levert een hele andere vorm van intimiteit op dan bij het gebruik van een kleinbeeldcamera. Ook de zorgvuldig gecomponeerde stillevens bezitten dit intense karakter. De combinatie van portretten met details uit interieurs, dorpstableaus, landschappen en zeegezichten levert een genuanceerd beeld op van een hechte samenleving balancerend tussen een in traditie geworteld verleden en een onzekere toekomst.
Een voorproefje vindt u op http://www.thelastdaysofshishmaref.net/.

Dana Lixenberg (Amsterdam, 1964) woont en werkt in New York and Amsterdam. Zij studeerde fotografie aan het London College of Printing en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Eerder realiseerde zij de fotoprojecten Jeffersonville, Indiana (1997-2005) en Imperial Courts (1993-2009). Twee boeken verschenen van haar werk: united states (Artimo, 2001) en Jeffersonville, Indiana (Artimo, 2005). Haar werk is internationaal tentoongesteld en gepubliceerd in onder andere The New York Times Magazine, The New Yorker, Newsweek, Vibe (USA), The Telegraph Magazine (GB) en Vrij Nederland.

Reserveren is verplicht ivm een beperkt aantal plaatsen. Dit kunt u doen door een email te sturen naar info@pl2.nl ovv ‘aanmelding lezing Lixenberg’. Vergeet niet uw naam en telefoonnummer en het aantal studenten te vermelden! U kunt ook bellen naar 010 2030 444.

Kosten: €6,- (kortingstarief / incl entrée) (Gewoon tarief €9,-)
Datum en tijd: donderdag 18 december 2008, om 15:30u (Tentoonstelling na 15:00u alleen te bezoeken met een kaartje voor de lezing)

Locatie: LP II, ruimte voor stedelijke cultuur in gebouw Las Palmas (naast het Nederlands Fotomuseum) - Wilhelminakade 326, Rotterdam - http://www.lp2.nl/