Om de weg naar de top zo aangenaam mogelijk te maken introduceert Nikon voor studenten die die Nikon apparatuur hebben tijdens de studententijd: de Nikon Student Services: een gratis pakket diensten die je helpt meer uit je Nikon, en je studie te halen!

De Nikon Student Services biedt onder meer de volgende voordelen:
+ 48 uurs reparatiedienst
+ Gratis bruikleen apparatuur (Als de camera niet binnen 48 uur te repareren is kun je een gratis D80 kit lenen zodat je altijd een camera hebt.)
+ Check & Clean, gratis sensor schoonmaakbeurt van je Nikon. (In Beverwijk).
+ Gratis abonnement op het blad Nikon Pro
+ Gratis buitenlandservice, laat Nikon het weten als je naar het buitenland gaat en Nikon brengt de locale Nikon Student Services vertegenwoordiger op de hoogte.

NSS Lidmaatschap
Het NSS lidmaatschap is geheel gratis en alleen toeganklijk voor studenten die gebruik maken van Nikon apparatuur, ongeacht het model. Om lid te worden moet je je apparatuur registreren op http://nikoneurope-nl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_nl.cfg/php/enduser/acct_login.php?locale=nl_NL , en het aanmeldformulier invullen: verkrijgbaar in het fotografielokaal of als PDF op www.nikon.nl/nss (binnenkort)
Als alles in orde is krijg je een pas met je persoonlijke gegevens en lidmaatschapsnummer, geldig, en natuurlijk alle voordelen van het NSS-lidmaatschap. (pas is één jaar geldig).

David Stevens (v2f1)

Rotterdam sprookjesstad, project derdejaars

Voor het festival Rotterdam sprookjesstad maken met de derdejaars altijd foto's. Deze worden door de stichting gebruikt worden voor promotionele doeleinde. Bovendien worden ze tentoongesteld in het Nederlands fotomuseum (Las Palmas Rotterdam).

Op dit moment zijn we ongeveer halverwege het totale project. Hieronder een kleine selectie van gemaakt werk. Overal staat ook de naam van de maker genoemd die tevens de link is naar het blog van de maker waar meer werk op te bewonderen is. Ook is daar de context te lezen waarin de foto gemaakt is (dit is meestal n.a.v. een sprookje).


fotografie: Tessa van der Meeren


fotografie: Sandra Zegarra Patow


fotografie: Pieter van der Laan


fotografie: Niels Jordaan





fotografie: Janelle Aarts





fotografie: Femke Blom








Camera uitleen gewijzigd (ook voor lessen)

  • Er is een nieuw systeem voor de uitleen van de SLR camera's vanaf nu. (m.u.v.de studiolessen). De SLR camera's zijn namelijk NIET meer in het fotografielokaal maar in 3-290. Daar zijn ze te lenen.

    Hoe gaat dit in zijn werk?
  • Je haalt daar een formulier waar op staat welke camera je wilt lenen (dit mag je al voor de les doen, dat scheelt tijd: plannen dus).
  • Dan laat je het tekenen in de les door de docent.
  • Met het getekende formulier kun je dan de camera ophalen.
  • Uiteraard moet hij weer op de afgesproken tijd ingeleverd worden.
  • Problemen moeten gemeld worden.

    Het enige wat nog via ons te lenen is zijn de lenzen en flitsers.

    Uiteraard is het niet zo dat iedereen alles kan lenen:
    Hieronder een overzicht:
    alles wat geelgroen is te leen bij de fotografiedocenten.
    Alles wat rood is te leen bij lokaal 3.290

  • V2F kan lenen:
    * 10x D80 (uitsluitend voor tijdens de lesuren)
    * 6x D300 (uitsluitend voor tijdens de studiolessen)
    * 2x D100 (op alle tijden)
    * 2x D70s (op alle tijden)
    * Alle Nikon lenzen (maar per keer mag er slechts 1 lens geleend worden en ze moeten niet nodig zijn tijdens de lessen, de standaard lens blijft in dat geval bij ons in bewaring.)

  • V3F kan lenen:
    * 10x D80 (uitsluitend voor tijdens de lesuren)
    * 6x D300 (uitsluitend voor tijdens de studiolessen)
    * 4x D300 (op alle tijden)
    * Alle Nikon lenzen (maar per keer mag er slechts 1 lens geleend worden en ze moeten niet nodig zijn tijdens de lessen, de standaard lens blijft in dat geval bij ons in bewaring.)
    * 1x Technische camera
    * 1x Hasselblad
    * 1x Multiblitz (als deze niet nodig is in de les)
    * Flitser SB 8oo en SB 600 (zonder batterijen)

  • V3F kan lenen:
    * 10x D80 (uitsluitend voor tijdens de lesuren)
    * 6 x D300 (uitsluitend voor tijdens de studiolessen)
    * 4x D300
    * Alle Nikon lenzen (met goede redenen meerderen tegelijk)
    * 1x Technische camera
    * 1x Hasselblad
    * 1x Multiblitz (als deze niet nodig is in de les)
    * Flitser SB 8oo en SB 600 (zonder batterijen)

Metro fotowedstrijd

Panasonic Lumix G1 camera De Metro Photo Challenge 2008, werelds grootste digitale fotocompetitie! Deelnemers uit 20 landen op 4 continenten en méér dan 21 miljoen Metrolezers die jouw foto’s gaan beoordelen! Er zijn fantastische prijzen te winnen: zoals 5 Panasonic Lumix G1 digitale camera's en een trip naar New York waarvan de fotoreportage verschijnt in de wereldwijde editie van Metro!

Het thema van dit jaar isUrban Jungle
Schrijf je nu in! http://www.metrophotochallenge.com/nl

foto van de week

Een nieuwe wekelijkse rubriek. (is de bedoeling). Dus stuur je beelden dan kiezen wij de grapigste, mooiste, gaafste meest bijzondere uit. Alles wordt gepubliceerd met naamsvermelding. (i.v.m. auteursrecht) Als er mensen op staan (die wij kennen) vraag dan ook de modellen om toestemming. (i.v.m. portretrecht)




gemaakt door Laurance Otten.

Lezing Erwin Olaf Donner Rotterdam (gratis)

ERWIN OLAF

Erwin Olaf exposeert nieuw werk 'Fall' in het Fotomuseum Den Haag. Tegelijkertijd verschijnt het boek met de hele serie Rain, Grief, Hope & Fall, waarbij ook een dvd met films van Olaf. N.a.v.dit boek geeft Erwin Olaf een lezing bij selexyz donner.

op 1-11-2008
Zaalinfo: theater in de kelder
Reserveringstelefoon: kunst.donner@selexyz.nl of 010-2175264

reserveren verplicht en beperkt aantal plaatsen!!!!!

Beurs Zoomexperience 8 en 9 november Utrecht


Op zaterdag en zondag 8 en 9 november is de bekende fotografie-beurs Zoom Experience. Nikon heeft daar ook de "Nikon solution" gepland waarop o.a. de 'crème de la crème' van de Nederlandse fotografie-professionals alles over hun fotografie-specialisaties vertelt.

Locatie: jaarbeurs Utrecht van 10.00 tot 17.00 uur.
Naast een bezoek aan de beurs waar veel van de grote merken vertegenwoordigd zijn er presentaties van top-fotografen. Er komen gratis toegangs-vouchers voor de aankomende Zoom Experience voor studenten.

Erwin Olaf filmavond

site: fotomuseum

Op 19 november is er in het filmhuis in den Haag een thema-avond Erwin Olaf.

Kaarten voor de filmavond, die om 21:00 begint, kunnen worden besteld bij het Filmhuis (070 – 365 6030) en kosten € 7,75 p.p. Het aantal zitplaatsen is beperkt, dus wees er snel bij!

Firmware

Firmware is de software van de camera. Net zoals alle softwarepakketten kan ook de firmware van de camera een update hebben. Deze updates zijn meestal verbeteringen waardoor de camera beter functioneert. Kleine foutjes of storingen kunnen opgelost worden. Ook kan ervoor gezorgd worden dat de nieuwste opslagkaarten gebruikt kunnen worden. 

Deze update kun je meestal zelf doen. Of er een update is moet je ook zelf bijhouden, hiervan wordt je meestal niet op de hoogte gesteld.

Hoe weet je wat de firmwareversie is van je camera?
Dit kun je meestal in het menu vinden en soms ook in de EXIF data bij je bestand.

Waarop te letten:
- Zorg dat je de update hebt van de fabrikant (er bestaan er ook met virussen van grapjassen)
- lees de bijgaande beschrijving zorgvuldig en volg die op (soms moet de lens erop en soms ook juist verwijderd, ook de volgorde van handelen is belangrijk)
- Als tussendoor de stroom uitvalt is je camera definitief kapot: batterij moet altijd vol zijn, of camera rechtstreeks aan stroom hangen.
- Het maakt uit of je met een MAC of PC werkt.


Waar updates te vinden?

Camera schoonmaak -en checkbeurt


17 en 18 november komt Nikon de camera's van fotografie-studenten en van school (gratis) schoonmaken. (digitaal en analoog)

In principe gaat het om camera's van ieder merk, maar wil je een niet-Nikon schoongemaakt hebben dan moet je wel tekenen voor eigen risico. (Er wordt geen garantie gegeven als er iets stuk zou gaan zoals de sluiter of beschadigd zoals de sensor; gebeurd eigenlijk nooit, maar....).
Nikons worden onder volledige garantie schoongemaakt.

Ook als je het vermoeden hebt dat iets op de camera niet meer helemaal goed functioneert kun je hiernaar vragen en wordt dit onderzocht. Vragen over zelf schoonmaken, opslag van apparatuur, gebruik e.d. zijn meer dan welkom.

CS4 demo Adobe




Adobe organiseert in ma3, di4 en wo5 November demo CS4

Waar: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Kosten: gratis

Aanmelden: verplicht via: http://www.shortcut-to-brilliant.nl/

James Nachtway TBC project

James Nachtwey is een bekend Amerikaans fotograaf die al 25 jaar sociale misstanden en oorlogen fotografeert. Daarom heeft hij in 2007 ook de TED-prijs gewonnen voor zijn oeuvre. Met dit geld is een nieuw project tot stand gekomen. Een fotoserie met als onderwerp TBC. Een vergeten ziekte die wereldwijd 2 miljoen levens per jaar eist. Een deel van de foto's zijn op youtube te zien. Daarnaast zijn wereldwijd in 50 steden deze foto's tentoongesteld in de buitenlucht (v.a.4 oktober 2008).
Andere projecten van deze fotograaf zijn te zien op de site: http://www.jamesnachtwey.com/ 

Auteursrecht

We zijn vandaag met de derdejaars naar het Nederlands fotomuseum geweest. Daar hebben we uitleg gehad over auteursrecht en portretrecht.

Een paar nuttige dingen om te weten:

10 geboden voor auteursrecht op foto’s:
1. Respecteer het auteursrecht op foto’s.
2. Vraag altijd toestemming aan de fotograaf als je een foto wilt gebruiken.
3. Vertrouw niet op de mededeling van anderen. Alleen de fotograaf kan toestemming geven voor gebruik van een foto.
4. Maak altijd duidelijke afspraken over het gebruik en de vergoeding.
5. Gebruik een foto alleen voor de afgesproken doeleinde.
6. Probeer altijd de maker van een foto te achterhalen. Gebruik een foto niet als je niet weet wie de maker is.
7. Vermeld altijd de naam van de fotograaf bij een foto.
8. Bewerk of verknip een foto niet zonder toestemming van de fotograaf.
9. Let op de rechten die anderen op de foto kunnen hebben. Vraag ook hen toestemming voor gebruik.
10. Geef de fotograaf altijd een bewijsexemplaar van de publicatie.


Welk werk wordt beschermd?

  • Alle werk wat met de zintuigen waarneembaar is: dus ook de geur van een parfum.
  • Het werk moet oorspronkelijk zijn (= origineel).

Wat wordt niet beschermd?

  • Ideeën en concepten die in het hoofd zitten (op concept beschreven op papier wel)
  • Stijlen (bijvoorbeeld een bepaalde vormgeving)·
  • Feitelijke weergaves zonder eigen inbreng = reproductie (bijvoorbeeld een foto van een schilderij)

Wanneer wordt het beschermd?

  • Automatisch als de foto gemaakt wordt.
  • Registratie is wel wenselijk (enveloppe ter registratie bij belastingdienst inleveren tegen kleine betaling).
  • Tot 70 jaar na het overlijden (automatisch beheert door nabestaande/of onderbrengen in stichting)

Wanneer heb je GEEN recht op kopijrecht?

  • Als het werk gemaakt is voor een baas in dienstverband (dit geldt ook voor stage lopen).
  • Als het werk gepubliceerd is zonder naamsvermelding dan gaat het over naar degene die de publicatie verzorgd heeft. (bijvoorbeeld foto’s in een jaarverslag zonder naamsvermelding).
  • Als degene onder wiens toezicht de foto gemaakt is verantwoordelijk is voor de creatieve input. (bijv. reclame bureau of art director).
  • Samenwerken is delen van het auteursrecht. Hierover zelf afspraken maken. Een vaste verdeelsleutel bestaat niet.

Portretrecht
Het portretrecht is een beperking op het auteursrecht van de fotograaf. Het geeft geportretteerde personen het recht zich te verzetten tegen publicatie van hun portret.
Een portret is elke zichtbare weergave waarop iemand herkenbaar is afgebeeld, bijvoorbeeld op een foto, schilderij, tekening of in filmbeelden. Als er op een foto of film meerdere personen te zien zijn, heeft elk van hen het portretrecht.

Het verschil tussen portretrecht en auteursrecht: als een fotograaf iemand op de foto zet, komt het portretrecht toe aan de afgebeelde persoon en de auteursrechten aan de fotograaf.

Er zijn in de Nederlandse wetgeving enkele verschillen tussen het auteursrecht en het portretrecht:

  • Het portretrecht is persoonlijk; het kan alleen worden uitgeoefend door de afgebeelde persoon (of diens nabestaanden).
  • Het auteursrecht daarentegen, kan worden overgedaan aan een ander, bijvoorbeeld aan een uitgever of platenmaatschappij.
  • Het portretrecht geldt tot 10 jaar na het overlijden van de afgebeelde persoon.
  • Het auteursrecht over het algemeen tot 70 jaar na het overlijden van de auteur.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende situaties:
A. Het portret is gemaakt in opdracht van de afgebeelde persoon. Bijvoorbeeld in een trouwreportage. Hiertoe wordt ook gerekend de situatie waarin de opdracht is gegeven namens of ten behoeve van de geportretteerde persoon, bijvoorbeeld als een bedrijf opdracht geeft om een portret van de directieleden te maken.
Het portret is niet in opdracht van (of ten behoeve van) de afgebeelde persoon gemaakt. Dit is gewoonlijk het geval bij het werk van persfotografen, modefotografen en hobbyisten en bij 'toevallig' gemaakte afbeeldingen, bijvoorbeeld in het openbaar gemaakte foto's.
B. Portretten die niet in opdracht zijn gemaakt
Als de afbeelding niet in opdracht van of ten behoeve van de afgebeelde persoon is gemaakt, is het portretrecht beperkt. De afgebeelde persoon kan zich dan alleen maar verzetten tegen publicatie (openbaarmaking), voor zover die persoon een redelijk belang heeft om zich daartegen te verzetten. Er is geen grond om het maken van de foto zelf te verbieden.

Volgens de Auteurswet 1912:
Is een portret vervaardigd zonder daartoe strekkende opdracht, den maker door of vanwege den geportretteerde, of te diens behoeve, gegeven, dan is openbaarmaking daarvan door dengene, wien het auteursrecht daarop toekomt, niet geoorloofd, voor zoover een redelijk belang van den geportretteerde of, na zijn overlijden, van een zijner nabestaanden zich tegen de openbaarmaking verzet.


Als de afgebeelde persoon de publicatie van het portret wil verbieden, zal de rechter een belangenafweging maken. De rechter zal daarbij zo nodig ook rekening houden met de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.
De volgende omstandigheden kunnen een redelijk belang vormen voor iemand om zich tegen publicatie te verzetten:

  • privacyoverwegingen. Een dader of slachtoffer van een misdrijf die niet in een krant of encyclopedie wil worden afgebeeld kan zich hierop beroepen. Een politicus, bekend zakenman, topsporter of ander algemeen bekend persoon, kan zich hier niet zo gemakkelijk op beroepen.
  • Commerciële belangen – een bekende sporter of popster kan zijn foto willen gebruiken om geld te verdienen door middel van merchandising.
  • De afgebeelde persoon wordt in de afbeelding voor schut gezet of belachelijk gemaakt. Bepalend is daarbij niet de bedoeling van de maker, maar of het zo opgevat kan worden; of iemand zich door de foto in zijn eer aangetast kan voelen.
  • De wijze van afbeelden is schadelijk voor het imago van de persoon.
  • De afbeelding wordt gebruikt om reclame of propaganda te maken voor iets waar de afgebeelde persoon niet achter staat.
  • De wet bevat een uitzondering voor opsporingsberichten en dergelijke van justitie, ten behoeve van de openbare

Portretten die in opdracht zijn gemaakt
Als een portret in opdracht is gemaakt, brengt het portretrecht een inperking van de rechten van maker met zich mee. Wie bijvoorbeeld een foto van een zeldzame vlinder maakt, kan, als houder van de auteursrechten, zelf bepalen hoe vaak en waar die foto vermenigvuldigd of gepubliceerd mag worden. Wie als fotograaf of filmer een opdracht aanneemt om iemands portret te maken, heeft geen zeggenschap meer over het vermenigvuldigen of publiceren van het portret. Als hij de afbeelding openbaar wil maken, heeft hij toestemming van de geportretteerde nodig (ook al heeft hij het auteursrecht). De afgebeelde persoon of diens nabestaanden mogen het portret vermenigvuldigen en openbaar maken zonder toestemming van de maker. De maker heeft er bij publicatie van het portret wel recht op dat zijn naam niet weggelaten wordt. Het tentoonstellen van foto's en het publiceren op Internet is ook een vorm van openbaar maken (artikel 19 en 20).In de filmindustrie wordt vaak gebruik gemaakt van een quitclaim, hierin doet men afstand van alle hierboven genoemde rechten.

Sancties
Het illegaal openbaar tentoonstellen of op andere wijze openbaar maken van een portret is een overtreding, die kan worden bestraft met een geldboete van de vierde categorie. (artikel 35)
Bij inbreuk op het portretrecht kan iemand de illegale kopieën opeisen of ze laten vernietigen en de onrechtmatig verkregen winst opeisen. Het opeisen van de illegale kopieën kan overigens alleen als de bezitter zelf schuldig is aan de schending van het portretrecht of als de bezitter handelaar is in soortgelijke artikelen. Los daarvan kan iemand vergoeding van de geleden schade eisen.

De auteurswet

Artikel 19
1. Als inbreuk op het auteursrecht op een portret wordt niet beschouwd de verveelvoudiging daarvan door, of ten behoeve van, den geportretteerde of, na diens overlijden, zijne nabestaanden.
2. Bevat eene zelfde afbeelding het portret van twee of meer personen, dan staat die verveelvoudiging aan ieder hunner ten aanzien van andere portretten dan zijn eigen slechts vrij met toestemming van die andere personen of, gedurende tien jaren na hun overlijden, van hunne nabestaanden.
3. Ten aanzien van een fotografisch portret wordt mede niet als inbreuk op het auteursrecht beschouwd het openbaar maken daarvan in een nieuwsblad of tijdschrift door of met toestemming van een der personen, in het eerste lid genoemd, mits daarbij de naam des makers, voor zoover deze op of bij het portret is aangeduid, vermeld wordt.
4. Dit artikel is slechts van toepassing ten aanzien van portretten, welke vervaardigd zijn ingevolge eene opdracht, door of vanwege de geportretteerde personen, of te hunnen behoeve aan den maker gegeven.


Artikel 20
1. Tenzij anders is overeengekomen is degene, wien het auteursrecht op een portret toekomt, niet bevoegd dit openbaar te maken zonder toestemming van den geportretteerde of, gedurende tien jaren na diens overlijden, van diens nabestaanden.
2. Bevat eene zelfde afbeelding het portret van twee of meer personen, dan is ten aanzien van de gansche afbeelding de toestemming vereischt van alle geportretteerden of, gedurende tien jaren na hun overlijden, van hunne nabestaanden.
3. Het laatste lid van het voorgaande artikel is van toepassing.

Artikel 21

Is een portret vervaardigd zonder daartoe strekkende opdracht, den maker door of vanwege den geportretteerde, of te diens behoeve, gegeven, dan is openbaarmaking daarvan door dengene, wien het auteursrecht daarop toekomt, niet geoorloofd, voor zoover een redelijk belang van den geportretteerde of, na zijn overlijden, van een zijner nabestaanden zich tegen de openbaarmaking verzet.


Artikel 22
1. In het belang van de openbare veiligheid alsmede ter opsporing van strafbare feiten mogen afbeeldingen van welke aard ook door of vanwege de justitie worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.
2. Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde of wetenschap wordt niet beschouwd het overnemen ervan ten behoeve van de openbare veiligheid of om het goede verloop van een bestuurlijke, parlementaire of gerechtelijke procedure of de berichtgeving daarover te waarborgen.

Fotografenfederatie
Overkoepelende organisatie van Nederlandse fotografen vakbonden die o.a. gebruiksaanwijzingen hebben die door ALLE Nederlandse fotografen gebruikt kunnen worden om auteursrecht te beschermen. (veilig te stellen, richting klant de positie van jou als fotograaf veilig stellen). De site: http://www.fotografenfederatie.nl/

Stichting Burafo:
Alle leden van de aangesloten vakbonden (fotografenfederatie) hebben recht op de juridische hulpverlening die Burafo biedt. De aansluiting voor de sectie Rechtshulp staat ook open voor fotografen die niet lid zijn van een fotovereniging. Fotografen die zijn aangesloten bij de Sectie Rechtshulp kunnen bij ons terecht voor advies en juridische hulp bij inbreuk op hun auteursrecht. Bijvoorbeeld in geval van publiceren zonder toestemming, geen naamsvermelding of het verminkt publiceren van een foto. Lidmaatschap kan via een vakvereniging of rechtreeks (62 euro per jaar). De site: http://www.burafo.nl/

Stichting FotoAnoniem
Als u een foto wilt openbaar maken, dan heeft u daarvoor de toestemming van de rechthebbende fotograaf nodig. Kunt u de naam- en adresgegevens van de fotograaf niet traceren? Dan kan Stichting FotoAnoniem u van dienst zijn. In ruil voor een billijke vergoeding verlenen wij u een vrijwaring, zodat u de foto toch kunt publiceren. Ook nemen wij de verplichting op ons om de fotograaf voor u te zoeken. En mocht de fotograaf u aanspreken op de publicatie, dan kunt u hem naar onze stichting doorverwijzen.

Een boek over auteursrecht voor fotografen: "buiten beeld": ISBN 978-90-72216-88-5



Op het blog van GLR- visualiseren staat ook een en ander te lezen: http://glr-vis.blogspot.com/2009/05/als-klanten-zo-beginnen.html