Gekleurde camera's

Pentax komt met de optie (nu alleen nog in Japan) om voor een gekleurde camera te kiezen. Kleurcombinaties behoren tot de mogelijkheden.
Hierdoor wordt de camera een meer modebewust accessoire. Voor de mensen die zich nu gaan afvragen waarom camera's trouwens zwart zijn.... Dit reflecteert niet.

Hasselblad is al een paar jaar geleden op de markt gekomen met gekleurde camera's. Daarvoor is de markt echter veel kleiner.

planning camera schoonmaak Nikon


Camera schoonmaak Nikon op 3 november:

Nakijken, schoonmaken en tips
Let op: mensen met een ander cameramerk tekenen een disclame (op eigen risico dus)

3de uur 10.15 V2F3 en V2F1
4de uur 11.05 V3F3 en V3F4
5de uur 11.55 V3F1 en V3F2
6de uur 12.45 V3F4 en V2F2
7de uur 13.35 V4F1 en V4F2
Einde 1500 uur

Vernieuwingen

Ben je al een beetje gewend aan CS4?

Dat is mooi want CS5 is al weer aangekondigd en er wordt ook al een tipje van de sluiter opgelicht. Over flash CS5 is het meeste te vinden.

Vernieuwingen in Photoshop:
reparaties van bestanden en vervormen (content aware scaling alleen dan nog beter)

Een nieuw penseel: http://cs5.org/?p=415#more-415 (ook op youtube)

Voor de iphone bezitters; flash gaat ook draaien op deze mobiele telefoon.

Wil je Lightroom uitproberen. Op de Adobe site is de beta van Lightroom 3 te downloaden. http://labs.adobe.com/technologies/lightroom3/
op de site: http://tv.adobe.com/product/lightroom is te zien wat de vernieuwingen zijn.
In het kort:
  • Ander interfase voor grotere bibliotheken.
  • Verbeterde ruis reductie
  • Watermerk gereedschap
  • Pdf presentaties die deelbaar zijn met andere waarbij ook video's met audio tot de mogelijkheden behoort
  • Eigen layout mogelijkheden voor prints
  • korrel simulatie gereedschap (nabootsing traditionele film)
  • Verbeterd importmenu met meer mogelijkheden
  • Meer en verbeterde mogelijkheden voor het online zetten van foto's (webgalerie)
Je eigen panelen maken voor Photoshop kan met het programma configurator (beta) Hiervoor moet je ook AIR installeren http://labs.adobe.com/technologies/configurator/

ZOOM experience

Op 31 oktober en 1 november is er in de jaarnbeurs te Utrecht weer de

Voor de derde achtereenvolgende keer organiseert Zoom.nl op 31 oktober en 1 november 2009 in de Utrechtse Jaarbeurs de ZOOM.experience. Met ruim honderd workshops en lezingen van toonaangevende fotografen, spectaculaire fotomomenten is het zeker iets om te bezoeken. Op de site kun je meer vinden over de exposanten. Ook kun je zien welke workshops en lezingen er te volgen zijn met tijden.

http://www.zoomexperience.nl/

3D camera

Er zijn televisies waarop je 3D beeld kunt zien. In Photoshop CS4 kun je een gewone foto omzetten naar 3D.

Fujifilm is op de markt gekomen met de finepix Real 3D W1 waarmee je direct 3D foto's en films kunt maken en 3D zien zonder bril. (Gewoon 2D fotograferen blijft ook mogelijk)

Koop je daarbij dan nog een speciaal fotolijstje dan kun je de foto's gemakkelijk aan derde laten zien zonder het 3-d brilletje(8-inch). Er komt deze maand nog (is de planning) speciaal bolvormig papier (zelfde merk) waarop je de foto's af kunt drukken. Dit moet je nu nog zelf doen maar als het 3D fotograferen aanslaat kun je dit ook bij Fuji laten doen bij de nog op te zetten printservice.

Fotograaf Hans Aarsman geeft les in kijken
“Kijken we wel goed? Wat doen onze ogen eigenlijk als de buitendeur achter ons dichtvalt, als de eerste schreden van de dag op de stoep worden gezet? De rijen geparkeerde auto’s, lantaarnpalen, te vertrouwd om te worden gezien. Alleen als ik mijn fiets op slot wil zetten, zie ik de lantaarnpaal. Alleen als ik erin stap, zie ik de hondendrol. Wij lopen hier massaal te suffen. In alle toonaarden en van alle kanten klinkt de roep om verandering. De wereld is niet goed genoeg. Het moet allemaal beter. Maar stel dat we die wereld niet eens hebben gezien?” In Niemand kan het speelt Carly Wijs de rol van fotograaf Hans Aarsman. Hij schreef eerder drie monologen, waarvan er twee, De wijze van zaal 7 en Zeg het maar werden geselecteerd voor Het Theaterfestival. Met Niemand kan het slaat hij een nieuwe weg in: de tekst heeft een zuiver autobiografisch karakter. Uiteraard zijn kijken en zien belangrijke thema’s.


Stuur je foto('s) in voor 23 oktober naar: metrophotochallenge.com, behalve veel publiciteit ook leuke reizen te winnen.

Foto's Hacer groot op schouwburgplein.

Artikel in AD d.d. 26 september met foto Hacer

In het kader van "Your world" zijn er voor jongeren allerlei festiviteiten in de stad gaande. Aan één van die activiteiten heeft Hacer Coskun (v3f) deze zomervakantie deelgenomen. Zij volgde, samen met andere geïnteresseerde een masterclass bij fotograaf Vincent Dekkers. De opdracht was het fotograferen tijdens de verschillende summerevents in de stad. Hiervoor moest een planning gemaakt worden en Hacer kreeg een perskaart zodat ze overal toegang had. Twaalf van de gemaakte foto's zijn nu metersgroot te zien op het stadhoudersplein. Drie ervan zijn van Hacer. Ze zijn nog te bezichtigen tot en met eind november.



De foto's van Hacer

Ferry op reis


Ferry (afgelopen jaar afgestudeerd) heeft een reis gemaakt naar Engeland. Op zijn vakantieblog zijn een verslag en foto's te vinden. http://ferryinengland.blogspot.com/

Oktober kennismaand


Wat is jouw creatie van Oktober Kennismaand?

Oktober is de zogenaamde kennismaand. Diverse instanties zoals labaratoria, universiteiten en musea openen dan hun deuren voor het publiek.

Fotografeer jouw verbeelding van Oktober Kennismaand. Denk bijvoorbeeld aan een uil (het logo) of aan een activiteit die je hebt bezocht. Ga naar <http://www.oktoberkennismaand.nl/foto> en laat jouw creatie achter. (upload foto). De beste foto wordt gepubliceerd in het weekblad 7Days de geuploade foto's zijn op deze site te bezichtigen.

Voor meer info en voorwaarden ga naar de site. Deelnemen kan tot 20 oktober.

Iedere dag een foto 1 jaar lang


Laurance is samen met 2 vriendinnen gestart met een project waarbij ze zich ten doel hebben gesteld iedere dag een foto te maken en dat een heel jaar lang. De foto's moeten bovendien ook nog aan kwaliteitseisen voldoen die ze voor zichzelf gesteld hebben.

Stageplaatsen erkend


http://www.goc.nl/register-leerbedrijven.aspx
Dit zijn de erkende stageplaatsen in Nederland.
Zegt dus nog niets over de stageplaatsen die wij op school hanteren, maar het is wel een begin.

Kies voor: kwalificatie: AV productie
Kies bij deelkwalificatie: fotograaf